
Geschiedenis van Hoedekenskerke
Vroeger had Hoedekenskerke een veerhaven, maar de veerdienst naar Terneuzen verdween in 1972. Veel bedrijvigheid in het dorp viel toen weg. Er zijn nog twee getijdehavens, waarvan er één in gebruik is als jachthaven, die aan die tijd herinneren. Onlangs echter is voor toeristen de oude veertraditie in ere hersteld, zij het alleen 's zomers en met beperkte afvaarten.
Het dorp heeft een redelijk voorzieningenniveau en bescheiden groeimogelijkheden. Het is één van de kleinere kernen met een stabiliserend inwonertal van ca. 700. Hoedekenskerke is één van de haltes van de Stoomtrein Goes-Borsele. Vele toeristen maken hiervan gebruik om te kunnen genieten van het uitzicht over de Schelde vanaf het veerhavenplateau of om een bezoek te brengen aan het museumwinkeltje "'t Wienkeltje van Wullempje".
Op het eind van de kerkstraat staat een 15e eeuwse kerk waarvan alleen het koorgedeelte over is. In 1782 zijn de toren en het schip van de kerk ingestort en nooit meer herbouwd. Aan de Molenstraat bevindt zich "De Koutermolen". Een uit 1874 stammende ronde stenen bovenkruier van het type grondzeiler op een kleine molenberg.