
De grafzerk van Willem de Vriese van Oostende aan de voet van de preekstoel.
Willem de Vriese van Oostende
Willem de Vriese van Oostende was een bekende ambachtsheer van Hoedekenskerke, Vinninge en Oostende uit de 15e eeuw. De dorpen Vinninge en Oostende bestaan niet meer. Ze zijn door stormvloeden verwoest en ingelijfd door Hoedekenskerke. Een ambachtsheer was een man die de middelbare en lage ambachtsheerlijkheid bezat. Hij was een soort burgemeester bekleed met overheidsgezag, was bevoegd tot rechtspraak over de plaatselijke bevolking, en hij/zij had daarnaast andere rechten zoals het innen van belastingen en het benoemen van ambten.Het ambt verdween na de Franse tijd in Nederland en werd vervangen door dat van burgemeester.
De grafzerk van Willem de Vriese van Oostende ligt in de Hervormde kerk van Hoedekenskerke. Op zijn grafzerk zijn acht heraldiek schilden te zien van
- De Vriese v. Oostende - Arnemuiden
- Borsele - Capelle
- Baarsdorp - Maalstede
- Butkens - een Keper
De heraldiek schilden zijn (zoals u kunt zien op de afbeelding) Vernietigd. Er is met een hard en puntig voorwerp op de heraldiek schilden geslagen. Dit is gebeurd tijdens de Franse revolutie. Door een illustratie uit 1510 van het graf, weten we welke heraldiek schilden het zijn.
Willem de Vriese van Oostende werd in 1429 geboren in de Heerlijkheid van Hoedekenskerke, in het dorp Oostende. Willem de Vriese van Oostende is twee keer gehuwd. Zijn eerste echtgenote was Margriet van Arnemuiden, zij overleed in 1449. Met haar kreeg Willem twee zoons. Willem en Jan van Oostende. Zijn tweede echtgenote was Janne van Renesse van Lichtenberg. Zij was een stuk jonger dan Willem. Janne van Renesse van Lichtenberg overleed in 1489. Willem zelf overleed op 29 maart 1462.
Eén van de zoons van Willem was Jan van Oostende. Jan van Oostende besloot in de 16e eeuw een kasteel in bezit te nemen in Goes, 'slot van Oostende'. Men dacht lange tijd dat het slot in Goes niet meer zou bestaan, maar in 2009 deed men een ontdekking.Omringt door recentere gebouwen zoals het Grieks restaurant en de oude bioscoop stond nog altijd het oude slot oostende. De kelder, de stal en de ridderzaal waren nog intact. De ruimtes werden de laatste eeuwen gebruikt door een herberg en een Grieks restaurant en de bioscoop. Men wist inmiddels niet meer dat de ruimtes (en kelder) van het oude kasteel waren. Toen het gebouw gestript werd kwamen de oude sierlijke steunbalken van de ridderzaal van achter het systeem plafond tevoorschijn. Op dit moment wil de gemeente Goes het kasteel in ere herstellen.
Bekijk hier het lesprogramma voor slot Oostende: www.hmdb.nl